Artikel in het NHD
?Trots op alle beheerders en deelnemers, een veilige buurt maak je samen.

Minder inbraken in Den Helder

De daling van het aantal woninginbraken in Den Helder lijkt zich door te zetten in 2017. Van december tot en met februari werden zeven inbraken minder geregistreerd dan in het jaar ervoor.

In de zomermaanden zijn tot nu toe vijf woninginbraken minder gepleegd dan in die periode in 2016. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Doorgaans zijn dieven in de genoemde periodes actiever dan in de rest van het jaar.
Het aantal woninginbraken in Den Helder is de afgelopen jaren met ruim vijftig procent gedaald. Landelijk lag de daling op veertig procent. In de marinestad werd in 2012 nog 270 keer ingebroken. Het afgelopen jaar werd de politie 128 keer ingeschakeld na een woninginbraak en tussen 2014 en 2016 zijn 84 minder inbraken geregistreerd.

Oorzaak
Volgens politiewoordvoerster Wendy Boudewijn is er niet een directe oorzaak voor de afname aan te wijzen: „Dit heeft te maken met meerdere factoren, zoals burgerparticipatie via onder meer de buurtpreventieapps, gerichter politietoezicht en beter hang- en sluitwerk in nieuwbouwwoningen. Bovendien beveiligen bewoners over het algemeen hun woningen ook beter.”
Hoewel de politie in de zomermaanden vaak waarschuwt voor inbrekers, zijn dieven in de regio Den Helder juist in de winter actiever. Zo is van december 2015 tot en met februari 2016 zo’n 46 keer ingebroken in woningen, tegen 40 inbraken tussen juni en augustus 2016. Dit jaar zijn 44 inbraken geteld in de winter, terwijl er in de zomer tot nog toe 30 keer is ingebroken.
Goed
Uitgesplitst per regio blijken dieven het vaakst in de stad Den Helder toe te slaan. De afgelopen drie maanden is er 21 keer ingebroken in de marinestad, eenmaal in Huisduinen en acht keer in Julianadorp.

Sylvia Hamerslag is blij dat de buurtpreventieapps, waartoe zij het initiatief nam, hun nut lijken te bewijzen. „Het gaat enorm goed en er komen nog steeds groepen bij. Bewoners waarschuwen elkaar en informeren, werken de stickers en borden voor de app ook preventief. Maar met 41 groepen in Den Helder, en zes in Julianadorp is het nog niet helemaal dekkend.” Ook slotenmaker Klaas Blokker ziet de meerwaarde van de apps. „Hoe goed sloten ook zijn, het gaat om het verschil tussen ze in 15 seconden openbreken of er een halfuur mee martelen.”

 

Welke buurten zitten wij? klik HIER Regels & Richtlijnen Klik HIERTips: veiligheid Woning & Buurt Klik Hier

There are no comments yet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>